Високите температури прогониха рибата навътре в Черно море. Сафридът избяга, няма и попчета. Рибари съобщават, че температурата на водата е около 25-26 градуса.

По думите им няма дори и скарида. Останали са само раците-паури, но няма кой да хвърля мрежи и да ги лови, защото горещината е непоносима. Паурите живеят по принцип на по-големи дълбочини и затова стоически издържат жегата.

"Събираме се всеки ден в клуба, на сянка. Приказваме си и се тюхкаме кога ще захладнее, и кога рибата ще се върне край бреговете. Крие се рибата, крием се и ние", обясниха те.

В Царево разказаха, че много рано сутрин палят лодките и влизат за малко, колкото да се убедят, че риба няма.

"Ставаме сутрин в 4 часа и излизаме, за малко попчета. Тук там има, но и те са избягали, явно да търсят хлад в по-дълбокото, по няколко я хванем, я не. Навсякъде в залива животът е замрял. Няма пърпорещи лодки, няма мятане на въдици", оплакаха се рибарите.

Според някои допреди три години през юли е имало доста попчета, но постепенно те намаляват. В същото време, навлизат нови риби - от Мраморно и Средиземно море.

Преди дни водолази правили гмуркане и съобщили, че се натъкнали на цяло ято морски врани крй скалите на дъното. Друга от много време невиждана риба - змарид /от смарагд, наричат я още морски изумруд/, се е появила, около скалите, наречени "Биволите", пред Черноморец.

"Риба в морето няма от 20 юни, докато предни години сафрид и хамсия се хващаха през цялото лято. Тази година обаче се радвахме на незапомнено големи количества сафрид, който излезе много рано - от началото на април. Ще го чакаме отново през август", каза опитният рибар Виктор Лучиянов от Балчик. Той посочи, че картината е подобна на тази през 2012 г., когато насред лято морето пак било празно, но есента се отплатило с богат улов на различни видове риба.

Сега тя е на дълбокото, където водата е по-прохладна, но и там сафрид липсва. Рибарските кораби ловят пресен барбун на север и трицона - на юг.

Липсата на изобилие покачва и цените на борсата. Кило сафрид там се продава за 8 лв. Толкова струва и барбунът, а най-евтини са хамсията и трицоната - по 5 лв. килото. Каята е двойно по-скъпа, а по щандовете се предлагат пресни скариди и морски раци по 15 лв./ кг.

Ресторантьори вземат прясна стока директно от лодките. Предлагат се вкусни порции морски дарове. Има вкусотии от попче, скорпид и барбун. Пресният барбун, пържен или на скара е 17 лева, а попчето филе - 36,80 лв.

Екстремни горещини тормозят Средиземноморието от седмици. Температурите на повърхността на Средиземно море достигнаха рекордните 28,7 градуса по Целзий, като в някои източни части надхвърлиха 30°C.

Рибата в гръцкото море е намаляла, но не е изчезнала. Всяка сутрин борсите продават прясно уловена риба. Цената варира в зависимост от вида риба. Гръцки скариди се продават около 17 €/кг. Пресни калмари 15 €/кг, лаврак 9 €/кг, куцумура и ципура 10€/кг, октопод 20 €/кг.

 

Над 500 са проверките от инспектори на НАП само по Южното Черноморие, съставените актове за нарушения са 118, съобщиха от агенцията. Имаме установени 7 обекта, работили без фискално устройство, малки обекти.

Над 20 000 флакона с диазотен оксид /райски газ/, продавани на различни места по Южното Черноморие, са открити и иззети при масираните полицейски операции, проведени в последните дни от служители от отдели “Икономическа” и “Криминална полиция” към ОДМВР - Бургас. 

За първите две седмици от началото на контролната кампания на НАП по Черноморието фискалните инспектори са проверили повече от 800 търговски обекта – предимно заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони, магазини за хранителни стоки и др. 

Националната агенция за приходите започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. В нея ще се включват и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната.

Страница 1 от 269