Какви са рисковете, ако купуваме имот «на зелено»

След разказ за опорочени практики при продажба на жилища "на зелено“, при които строителят повишава цената, въпреки наличието на договор, който предварително я фиксира, адвокатът на един от потърпевшите от некоректната практика, разкри подробности пред БНР по казуса.  

"Оказва се, че този тип случаи са често срещани в последно време. Това е типична недробсъвестна търговска практика, при която има подписан предварителен договор за продажба на имот на "зелено". 

След известно време продавачът заявява на купувача, че поради някакви обстоятелства трябва да повиши цената с около 50-60 %. Идва и заявява тази сума, тя не се базира на цени и разчети", твърди адвокатът Златко Стойчев.

Често в тези договори липсват клаузи за неустойка, отбеляза още той.

"Във въпросния случай купувачите са предоставили половината сума от продажната цена още при подписването на договора, когато е имало само изкоп, където да се построи сградата. Договорът обаче е развален от продавача".

Строителите си позволяват да се държат лошо с клиентите си, защото ако на един не му харесва, ще дойде друг, отбеляза той. 

"Те са по-силната страна. В момента има доста лоши практики". 

Друг проблем е, че няма регулация при осъществяване на брокерската професия, обясни адвокат Стойчев.

Добромир Ганев, бивш председател на Национално сружение "Недвижими имоти“, обаче отбеляза, че голяма част от предприемачите в България са коректни компании.

"Сделката с имот на "зелено" е една от най-сложните за физическо лице. Сериозните брокерски компании имат назначени юристи. Трябва да се използва експертна помощ при подобен тип сделки".

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

 

КАК СЕ ИЗЧИСЛЯВА ЖИЛИЩНАТА ПЛОЩ