Наем или ипотечен кредит: Как да вземем решение?

Покупката на собствено жилище или наемът са две от основните опции, пред които всеки човек се изправя, когато реши, че иска да поеме по нов път в живота си. 

Какви са предимствата и недостатъците на всяка от тези алтернативи и как да разберете дали е по-изгодно за вас да закупите собствен имот с ипотечен кредит или да наемете апартамент/къща за в бъдеще?

Предимства на закупуването на собствено жилище с ипотечен кредит:

Собственост и инвестиция: 

Когато закупите собствен имот, той става ваш актив и инвестиция. С времето стойността му може да се увеличи, и вие ще се окажете на печалба, ако решите да го продадете.

Финансова стабилност: 

Ипотечният кредит ви предоставя възможност да стабилизирате месечните си разходи, тъй като погасяването на кредита се осъществява в продължение на много години с фиксирана или променлива лихва.

Данъчни облекчения: 

В България съществува данък върху недвижимите имоти, който се изчислява въз основа на стойността на имота и други фактори. Предвидено е данъчно облекчение за недвижими имоти на граждани, които за тях са основно жилище. За тези имоти данъкът се дължи с 50 на 100 намаление. 

Данъчното облекчение за млади семейства (чл.22а от ЗДДФЛ) позволява да се намали данъчната основа с лихвите, платени по ипотечен кредит за закупуване на имота. Ако инвестирате в реновации или подобрения също имате право на данъчно облекчение, като могат да се приспадат от данъчната основа направените през предходната година плащания в общ размер до 2000 лв. (чл. 22е от ЗДДФЛ). 

Собствениците на имоти, които се задържат на тях за по-дълго време, могат да се възползват от по-ниски данъци върху печалбата при продажба на имота. Този вид облекчение насърчава съответно дългосрочните инвестиции в недвижими имоти.

Недостатъци на закупването на собствено жилище с ипотечен кредит:

Начални разходи: Купуването на имот включва разходи като нотариални такси, местен данък по придобиване, оценка на имота, комисионна за брокера, хонорар за юрист (ако решите да използвате такъв) и др., които могат да бъдат значителни.

Финансови задължения: Ипотечният кредит представлява финансова задълженост, която трябва да изпълнявате редовно. Ако не може да се справите с месечните вноски, имотът може да бъде иззет.

Липса на гъвкавост: В сравнение с жилището под наем, при собствеността може да бъдете ограничени, ако решите да продадете бързо имота при възникнала нужда.

Изчисляване на сумата на ипотечния кредит:

За да определите дали можете да си позволите ипотечен кредит, трябва да направите следните стъпки:

Оценете вашия месечен доход: При ипотечния кредит обикновено се изисква месечната вноска да не надвишава определен процент от вашия доход (между 30 % и 50%). Преценете внимателно своя месечен бюджет и разходи.

Изчислете месечната вноска: Използвайте инструменти като ипотечен сертификат, или ипотечен калкулатор за изчисляване на приблизителна месечна вноска. 

Сравнете разходите: Сравнете месечната вноска на ипотечния кредит с разходите за наем, включително такси и сметки за обслужване.

Съвет: Консултирайте се с банков експерт, който може да ви предостави информация за налични кредитни продукти и възможни месечни вноски.

В крайна сметка, решението за закупуване на собствено жилище с ипотечен кредит зависи от вашите финансови възможности, целите ви и вашите предпочитания. Винаги е добра идея да проведете подробно проучване и да се консултирате с професионалисти, преди да вземете окончателното решение.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

 

КАК СЕ ИЗЧИСЛЯВА ЖИЛИЩНАТА ПЛОЩ