Защо банката не ми дава кредит за този апартамент? /видео/

Защо банката не иска да ми даде кредит за апартамента, който депозирах?

Какво не му е наред – хубав, луксозно направен, всичките му документи са в ред?

Да, може всичко да е наред за пред нотариуса, но той не иска един много важен документ /който пък кредитиращата банка го изисква/.

И ако имате собствени средства и не ви е нужен кредит, може и да не разберете какъв имот купувате и в какъв капан сте влезли.

На тези въпроси отговаря Ирина Генова, брокер, собственик на агенция Дом Инфо:

Защо банката не иска да ми даде кредит за апартамента, който харесах? За съжаление този въпрос не е рядкост в Бургас.

Ако купувате без брокер или с некомпетентен брокер рискът да попаднете в такава ситуация е голям.

Много от построените сгради през 90-те години и досега са незаконни, въпреки че в тях живеят хора от десетилетия, има битов ток, имат нотариални актове и плащат данъци. На пръв поглед всичко е наред.

Когато обаче искате да закупите такъв апартамент, банката категорично отказва да го финансира, защото за нея, както и по закон, тази сграда е на груб строеж – Акт 14. Въпреки че е довършена и то често луксозно.

По мои наблюдения 20% от сградите, строени 90-те години в бургаския комплекс Възраждане са точно такива. По това време имаше строителен бум, а по време на голямата инфлация 1996 – 97 г. голямата част от строителите фалираха и оставиха десетки незавършени строежи, които вече бяха разпродадени. Собствениците си ги довършиха сами, но после повечето не успяха да се сдобият с удостоверение за експлоатация или Акт 16.

Какво се случва?

Купувате със собствени средства такъв апартамент без да знаете. Защото не опирате до банка, която да ви поиска акт 16.

Плащате за жилище в завършена сграда, а получавате груб строеж.

Ако трябва да го продадете, никога няма да вземете парите, които сте платили. Дори инфлацията да е вдигнала цените, вие пак ще загубите много пари.

Какво е нужно да се направи?

Има една възможност, тези сгради да се приравнят на законните, като се сдобиете с едно удостоверение, т.нар по параграф 6. Погрешно е наричано от брокери Удостоверение за търпимост /това е друго/.

Пълното му име е: Удостовение за заварен – законен строеж, завършен преди 31.03.2001 г., поради което не подлежи на въвеждане в експлоатация на основание §6 от ПРЗ на Наредба 2 за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България.

Трябва обаче да са изпълнени определени условия.

За това – следващия път!

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

 

КАК СЕ ИЗЧИСЛЯВА ЖИЛИЩНАТА ПЛОЩ