Има ли балон в цените на жилищата 

Доходите у нас нарастват по-бавно от цените на имотите и това се превръща в голям проблем за хората

„Миналата седмица излязоха данните за кредитния растеж и всъщност имаме най-високия растеж на ипотечните кредити от десетилетие и половина насам. Това потвърждава тезата, че наливането на все повече и повече пари на пазара на имоти не води до това да имаме повече жилища, а води до това, че жилищата поскъпват и все по-малко хора могат да си ги позволят”.

Това заяви пред NOVA Георги Ангелов, икономист от „Отворено общество”. Коментарът му е по повод анализ на частна банка за пазара на имоти у нас и в частност в столицата, който предизвика остра реакция от страна на БНБ.

Ангелов посочи, че доходите у нас нарастват по-бавно от цените на жилищата и това се превръща в голям проблем за хората.

„Моето мнение е по-различно. Наблюдавайки пазара и работейки активно на него, виждам, че въпреки че има три поредни тримесечия със спад на сделките, това не се отрази на цените да тръгнат надолу, а напротив – статистиката показва, че има около 10% ръст и тази година при намаляващия брой сделки. 

Другият важен факт е, че имаме голяма депозитна маса – много спестени пари и ако погледнем броя на сделките, които са кешови, без никакви кредити – те са половината. Пазарът е този, който може да определи кога цените ще тръгнат надолу.” Това изтъкна кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според него цените тръгват надолу тогава, когато купувачите намалеят и се отдръпнат, но продавачите се увеличат и предлагането нарасне. Засега обаче такъв сценарий не се вижда, категоричен е Тошев.

Георги Ангелов допълни, че в момента се намираме в началото на един балон, който, ако оставим още година, след това може да доведе до страшен срив. Според него БНБ трябва да бъде по-активна по темата.

Пред NOVA  собственикът на фирма за недвижими имоти в Пловдив Яна Хинкова заяви, че има успокоение на пазара, що се отнася до продажбите на апартаменти.

„Това се наблюдава през третото тримесечие на тази година. Клиентите, които търсят имоти, са прецизни и се появват с ясни и точни желания, и са ориентирани приоритетно към новото строителство. При панелното и по-старо строителство се отчита спад между 10 и 20%”, посочи тя.

Хинкова смята, че бидейки част от световната икономика, България няма как да не бъде повлияна от икономическата ситуация в света и по-конкретно инфлационните процеси. По думите ѝ повишаването на цените е нещо нормално по време на пик и растеж.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

 

КАК СЕ ИЗЧИСЛЯВА ЖИЛИЩНАТА ПЛОЩ