2023: Ще има 2 слънчеви и 2 лунни затъмнения

През 2023 г. се очакват общо четири затъмнения. Две от тях ще бъдат слънчеви, това съобщи за Агенция "Фокус" Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски“.

Слънчевите затъмнения ще са хибридно на 20 април и пръстеновидно на 14 октомври. Останалите две ще са лунни – от полусянката на Земята на 5 май и частично с малка фаза на 28 октомври, допълни той.

"От България ще се наблюдават само двете лунни затъмнения. През годината условията за наблюдение на най-активните метеорни потоци ще бъдат сравнително добри. Това са Квадрантиди – с максимум на 4 януари сутринта, Персеиди – с максимум на 13 август и Геминиди – с максимум на 14 декември вечерта.

Особено добри ще са условията за наблюдения на последния поток. През летните и есенните нощи ще се наблюдават удобно планетите Марс, Юпитер и Сатурн. Пак тогава ярката Венера ще изгрява рано сутрин като Зорница“, обясни физикът.

Той добави, че на 1 и 2 март вечерта около 19 ч. ще можем да наблюдаваме удобно видимо сближаване, съединение, на двете най-ярки планети – Юпитер и Венера.

"Явлението ще е достъпно за наблюдение с невъоръжено око над западния хоризонт. Дори нещо повече – при видимите сближавания на тези две планети, зачестяват съобщенията за "наблюдавани" НЛО и други аномалии в небето! Получава се така, защото много хора не знаят, че планетите от Меркурий до Сатурн са видими с невъоръжено око – те изглеждат като ярки звездоподобни обекти, дори по-ярки от звездите", каза още той.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови