Ще преброим щъркелите

Белият щъркел е една от най-познатите и любими птици на хората, каза за БТА природозащитникът от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) Свилен Чешмеджиев.

От организацията дадоха началото на информационна и дарителска кампания „Годината на белия щъркел“, в рамките на която ще бъде извършено VIII международно преброяване на вида. В тази връзка експертът сподели любопитни подробности за белия щъркел, чиито първи представители вече пристигнаха у нас от юг. Тази птица се счита за символ на пролетта, напомни експертът. Това е единствената едра птица, която гнезди основно в населени места. 

Белият щъркел е и най-разпознаваем с традицията да бъдат свалени и окичени на дърво мартениците, щом човек го види, разказа Чешмеджиев.

Тракането с клюн и други особености 

Щъркелите имат дълга шия и дълъг яркочервен клюн. Краката също са дълги и червени. Оперението е бяло, на места има черни пера по крилата. Тракането на клюновете им е характерна особеност, отбеляза Чешмеджиев. За тези птици се знае, че често могат да бъдат видени в големите си гнезда, по двойки или с малките си. 

Белият цвят е повод хората да асоциират щъркелите и с младоженците, изхождайки от факта, че сформираната двойка се запазва за цял живот, посочи той. На външен вид женските са като мъжките, но са по-дребни. 

Любопитно е, че двойките остават заедно за цял живот. Щъркелите могат да бъдат забелязани около влажните ливади и ожънатите ниви, където те се хранят. В менюто им са дребни гризачи, червеи, скакалци и всякакви земноводни и влечуги, обясни още Чешмеджиев. 

В Европа белите щъркели се срещат от март до края на август. По думите на Чешмеджиев не може да се проследи кой е първият щъркел, пристигнал у нас тази пролет. Като цяло се смята, че това са екземплярите, дошли в Хасковско, уточни той. 

Предизвикателства пред белия щъркел

Белият щъркел е индикатор за състоянието на средата, която обитава човекът, коментира експертът. Изсичането на горите и пресушаването на естествените водоеми като реки и езера са част от предизвикателствата, които влияят негативно върху щъркелите, заяви Чешмеджиев. 

По думите му развалянето на гнездата, които понякога могат да са и върху къщи и комини, също е проблем. Експертът подчерта, че по време на миграция ятата спират да нощуват по електрически стълбове, което понякога е опасно за живота им. От БДЗП работим успешно с електроразпределителни дружества, за да обезопасим електропроводите. Благодарение на нашите съвместни усилия много щъркелови гнезда са повдигнати на платформи, каза Чешмеджиев. Той призова гражданите да помагат на пострадали птици.

Белият щъркел е защитен от закона вид. Който е намерил птица в безпомощно състояние, е длъжен да уведоми за това най-близките Регионална инспекция по околната среда и води или поделение на Изпълнителната агенция по горите, подчерта експертът. През годините Чешмеджиев се е включвал в много спасителни акции. 

Промените в климата също оказват влияние върху живота на белите щъркели. По-топлите зими провокират птиците, сред които и щъркелите, да се връщат по-рано у нас, а дори и да остават през цялата зима. В района на град Бургас бели щъркели се срещат целогодишно. В България се среща и черен щъркел.

Да преброим щъркелите

Първото преброяване на белия щъркел е проведено през 1934 г. Така стартира една от най-старите схеми за мониторинг на птиците в света, организирана от BirdLife International – мрежа от над 110 природозащитни организации в цял свят. Представител за България в е БДЗП, информира Чешмеджиев. 

България се включва в преброяването на белия щъркел през 70-те години на миналия век. Тази година то ще се проведе през юни и юли. Ще броим възрастните бели щъркели и техните малки. 

По време на предното преброяване преди 10 години са установени 5825 двойки с малки, каза експертът. И изрази надежда, че тази година ще бъдат открити повече гнезда със семейства в тях. 

БДЗП има и кампания за закупуване на предаватели за проучване на миграцията на белия щъркел, както и за закупуване на пасища в Югоизточна България. За любителите на белия шъркел има и излъчване в реално време от камерите, поставени в няколко гнезда в България.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови