Асен Василев реже ресторантьорите, връща 20% ДДС

Разработили сме серия от промени в данъчните закони. Те трябва да бъдат качени за обществено обсъждане днес или в сряда. 

Основните промени, които са заложени са свързани с част от европейските директиви за глобалния данък за големи компании, които трябва да влязат в сила от 1 януари, освен това прецизираме на някои текстове свързани със събираемост и затягане на режимите за събираемост, съобщи финансовият министър Асен Василев.

“Данъчните ставки за бизнеса и хората остават същите, а единственото, което е предвидено е връщане на данъчната ставката на 20% за ресторантите”, добави Василев.

Той коментира, че обсъждат и вариант за въвеждане на патентен данък на малките търговци.

“В момента подготвяме макрорамката за бюджета. Започваме разговори с министерствата от следващата седмица за техните индивидуални бюджети, така че по-едрите пера да бъдат обхванати”, обяви финансовият министър. Той каза, че в средата на октомври вероятно ще имат по-пълна картина.

Според Асен Василев поради почивката на депутатите заради местния вот пакетът от данъчните закони няма да може да бъде приет през октомври, а през ноември и това ще окаже влияние върху приемането на бюджета. “Приемането на държавния бюджет ще трябва да бъде бутнато леко назад”, уточни той.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови