В Тюленово: Ако се взриви мината от дрона, осколките са до 300 метра

Откриха дрон с предполагаема бомба в района на Тюленово. Според експерти на тях се вижда дрон с прикрепен минометен снаряд 82 мм., припомня "Нова телевизия".

"Това е импровизирано взривно устройство. Снарядът е бойното средство, дронът е само преносител. Може да има опасност за тези, които са в близост до него. Трябва да се подхожда към него много внимателно. Малко вероятно е да е била деактивирана от водата, тротилът и взривателят не се влияят от нея. Чрез удар на цялото устройство ще бъде взривен". Това заяви бившият вътрешен министър и специалист по боеприпаси Валентин Радев за "Твоят ден".

"Ако не е бил дни наред във водата, дронът си остава опасен. 20 метра до хотела е много малко разстояние. Такъв вид устройство е опасно на доста големи разстояния. Вътре има около половин килограм тротил. Ако се взриви мината, осколките са опасни на 100-200 метра, дори до 300. За хората в хотела е опасно", допълни той.

По думите му е могло е реакцията да бъде по-бърза - да се вземат мерки още вечерта.

"Това, че районът е отцепен, е достатъчно засега. Не се знае дали преди това е имало удари върху дрона или само едно докосване може да го взриви. Експертите трябва да го взривят на място, след обезопасяване на периметъра за гражданите", заяви той.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови