Над 6000 украински бежанци у нас вече работят

България подготвя нови мерки, за да осигури пълноценната интеграция на украински граждани в обществото. Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова на среща с посланика на Украйна Олеся Илашчук.

Тя подчерта, че украинците трябва да почувстват не само че са защитени, но и че са напълно приети в страната ни.

Мерките ще включват дейности за интеграция на пазара на труда, подкрепа за образованието на децата, обучение на възрастни хора, както и възможности за социално подпомагане.

По данни на Агенцията по заетостта в периода 1.03.2022 г. - 31.10.2023 г. близо 6000 украинци са намерили работа с подкрепата на бюрата по труда. От тях над 3500 са започнали да се трудят по проект "Солидарност".

Украинският посланик благодари за предприетите мерки за адаптацията и интеграцията на украинските бежанци у нас.

На срещата беше обсъдена и възможността за бъдещи съвместни инициативи за осигуряване на по-добра грижа и пълноценно включване в обществото на възрастните хора и децата.

Предвидени са и законодателни мерки за гарантирането на правата на непридружените деца от Украйна. От началото на годината до юни дирекции "Социално подпомагане" в страната са работили по 24 такива случая, като спрямо тези деца са били предприети мерки за закрила.

Присъствието на украински граждани е богатство за България, категорична бе Шалапатова.

По нейни думи всички структури на Министерството на труда и социалната политика подхождат с огромно уважение към техните права. Целта е да бъде осигурен най-добър старт в живота на украинските деца, а също ще бъдат предприети мерки за социалното включване на възрастните хора.

Социалният министър отбеляза, че на 62 души от Украйна е отпусната месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания.

На свой ред заместник-министър Гинка Машова заяви, че България е направила промени в Закона за насърчаване на заетостта, позволяващи украинците с временна закрила да ползват всички мерки и програми за заетост, на които имат право и българските граждани.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови