Eвро и лева в магазина - как да се предпазим от измами?

В някои търговски обекти все по-често се забелязват цени както в лева, така и в евро. Институциите още не са обявили ход на такава плавна кампания. 

"Това, което казва Законът за защита на потребителите, е, че цените трябва да бъдат обявявани в лева. Ако има и друга валута, не е проблем, но потребителят трябва да знае каква е цената в лева. Цените в лева и във всяка останала валута трябва да съответстват", каза създателят на платформата "Ние потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Тя посочи, че има много дрехи, които идват с етикети върху тях с най-различни валути, а на някои от артикулите липсва цена в лева. В други случаи артикулът може да струва 12 лева и 6 евро едновременно.

Габриела Руменова ("Ние потребителите") с коментар за нелоялните търговски практики по Коледните празници

"Изискване в Закона за защита на потребителите е, че когато се обозначава цената, трябва да е недвусмислено и ясно за потребителя и трябва да е в непосредствена близост до стоката, за която важи. Нарушенията на действащото законодателство не са малко. 

Целта е потребителят да се привлече с по-ниска цена, а когато отиде на касата, се оказва, че трябва да плати повече. Моята молба към търговците е да се замислят и да не подвеждат потребителите, да не ги изкушават към сделки, които са неизгодни за клиентите", заяви Руменова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ, ако в един търговски обект са обявени две цени, потребителят може да плати по-ниската от двете. Руменова уточни, че препоръчителната цена се дава от производителя, но не е задължителна и търговецът може да сложи друга цена.

В някои ресторанти се срещат менюта само на чужд език, а валута в лева липсва.

"Заведенията предполагат, че ще имат клиенти, които ще са чуждестранни граждани, но със сигурност трябва да има цена в български лева, както и менюто трябва да е на български", коментира създателят на платформата "Ние потребителите".

Тя призова хората да бъдат много бдителни, особено когато наближи присъединяването ни към Еврозоната.

"Трябва да сме внимателни, да видим дали правилно се изчисляват тези цени. Комисията за защита на потребителите може да окаже съдействие", каза Руменова.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови