Парите от свръхпечалбите на Лукойл ще бъдат раздадени на 300 000 бедни семейства 

Средствата, получени в държавния бюджет от "Лукойл" заради използването на руски нефт ще бъдат раздадени на най-бедните.

Така над 300 хиляди семейства с ниски доходи ще получат средно по 230 лева еднократна помощ. Първоначалната идея беше с тези пари от "Лукойл" да се намалят цените на горивата с между 1 лев и 70 стотинки.

Вместо намаление на цената на горивата, еднократна помощ ще получат семействата с доход на човек под минималната заплата, съобщи БНТ.

От социалното министерство съобщиха, че средствата ще бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане по служебен път на семейства, които в периода от 1 декември 2023 г. до 29 февруари 2024 г. получават месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов обяви, че механизмът на социалното министерство е бил максимално улеснен:

"Така, че няма да има нужда тези уязвими групи, които са маркирани от колегите, няма нужда да подават допълнителни документи, така че ще може лесно тази помощ да стигне до тях."

Не е ясно кога ще започне изплащането на сумите, но крайната дата е 30 юни. Министърът не отговори на въпрос как точно е избрана групата, която да бъде подпомагана.

Адриан Николов, старши икономист в ИПИ: "Малко е странен избрания подход и то прехода към социална помощ и то финансиране на семейства с деца. От една страна е много похвално това, че социалното министерство се опитва да въвежда някакъв критерии, а не както беше преди и когато беше намалена цената на горивата за всички потребители, но е доста странно избрана таргет групата, не е ясно точно как е взето решението, че семействата с деца имат нужда от точно такава отстъпка."

Според икономиста, помощта би трябвало да е целева:

"Би било много логично да се насочат към хора, които пътуват от едно място до друго за работа, разбира се отново с доходни критерии както се прави сега. Не е ясно дали всяко семейство което има деца се нуждае от пари за превоз за да ги вози до детска градина или до училище."

Първоначалната идея на управляващите при приемане на текстовете в закона, беше събраните пари от "Лукойл" изчислени на базата на спечелените от дружеството пари заради използването на по-евтиния руски нефт, да отидат за намаление на цените на горивата. За това най-много настояваха от ГЕРБ-СДС.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев написа във Фейсбук:

"След една година ожесточена борба с "Продължаваме Промяната" и коалицията "Лукойл", законът за компенсиране на горивата най-накрая влезе в сила. Само за месец декември, "Лукойл" трябва да внесат 70 000 000 лева, които трябва да се върнат на хората по колонките. Това е въпросният 1 лев на литър, който вече никой не оспорва. Тези средства ще постъпят по закон в държавата. Сега остава само да ги върнат на хората."

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови